Zamrażarki gastronomiczne stanowią przykład profesjonalnych urządzeń chłodniczych, które znajdą zastosowanie w wielu miejscach. Nie może ich zabraknąć między innymi w sklepach spożywczych, restauracjach, hurtowniach czy supermarketach. Na rynku dostępnych jest wiele tego typu zamrażarek. Mogą się one różnić między sobą przede wszystkim pojemnością, jak też szeregiem dodatkowych funkcji – szybkością chłodzenia, rodzajem zamykania albo dodatkowymi zabezpieczeniami.
Zamrażarki gastronomiczne powinny być przede wszystkim dopasowane do specyfiki konkretnego lokalu, zapewniając najlepsze warunki do przechowywania produktów spożywczych. W poniższym artykule podpowiemy, jak wybrać idealną zamrażarkę gastronomiczną, a także na co koniecznie trzeba zwrócić uwagę przed zakupem.
Rodzaje zamrażarek gastronomicznych
Jeżeli chodzi o wybór zamrażarek gastronomicznych, to na rynku znajdziemy przede wszystkim zamrażarki szokowe oraz skrzyniowe. Pierwsze z nich służą do bardzo szybkiego schładzania produktów, co pozwala zachować wiele ich właściwości odżywczych, a ponadto smak, wygląd i aromat. Takie zamrażarki gastronomiczne sprawdzą się przede wszystkim w restauracjach czy barach, gdzie jakość produktów używanych do przyrządzania potraw ma ogromne znaczenie.
Kolejny przykład zamrażarek gastronomicznych to zamrażarki skrzyniowe, otwierane od góry. Doskonale sprawdzą się przede wszystkim w sklepach czy hurtowniach. Możemy w nich przechowywać na przykład duże ilości mięsa, bez ryzyka, że ulegnie ono zepsuciu. Takie zamrażarki mogą mieć różną pojemność, a zatem bardzo łatwo dopasujemy je do przestrzeni, w jakiej mają się znajdować.
Zamrażarki gastronomiczne – to warto wiedzieć przed zakupem
Kiedy decydujemy się na zakup zamrażarek gastronomicznych, musimy mieć na uwadze kilka czynników. Przede wszystkim będzie się dla nas liczyć pojemność tych urządzeń. Warto zatem wcześniej zastanowić się nad tym, jaką ilość artykułów spożywczych będziemy przechowywać, a także jaką przestrzenią dysponujemy. Dobrze też przemyśleć, czy w danym przypadku lepiej sprawdzi się jedna duża zamrażarka gastronomiczna, czy też może lepiej będzie zainwestować w dwie mniejsze.
Wybierając zamrażarki gastronomiczne, warto postawić na urządzenia od renomowanych producentów. Mamy wówczas pewność, że kupujemy urządzenia, które przez długi czas będą działać niezawodnie. Ponadto powinny być wykonane z trwałych materiałów, jak stal nierdzewna. Jest ona odporna na korozję, jak też wiele uszkodzeń, jakie mogą się pojawić w trakcie użytkowania. Zamrażarki gastronomiczne mogą także posiadać dodatkowe funkcje, jak pokrywa zamykana na klucz. Na stronie sklepu https://termosy.com.pl/Zamrazarki-szokowe-i-skrzyniowe-c725 można znaleźć bardzo duży wybór tych niezawodnych urządzeń chłodniczych.