Szafy mroźnicze stanowią obowiązkowy element wyposażenia niemal każdego lokalu gastronomicznego. Te profesjonalne urządzenia chłodnicze pozwalają przechowywać artykuły spożywcze, mięsa, ryby czy gotowe dania w odpowiednio niskich temperaturach. Dzięki temu można gromadzić zapasy i wszelkie potrzebne składniki mieć zawsze pod ręką. Ponadto, wydajna i pomiestna szafa chłodnicza pozwala znacznie ograniczyć marnowanie żywności, a co za tym idzie – wydatki na prowadzenie biznesu.
W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej temu, jakie szafy mroźnicze dostępne są na rynku i które z nich będą najlepszym wyborem w danym lokalu gastronomicznym. Sprawdź szczegóły i postaw na profesjonalne wyposażenie zaplecza kuchennego.
Czym powinny się wyróżniać szafy mroźnicze?
Gastronomia to bardzo wymagająca branża, dlatego zakup wyposażenia może być dla inwestorów sporym wyzwaniem. Szafy mroźnicze stanowią przykład urządzeń, które znacznie ułatwiają codzienną pracę. Pozwalają optymalizować zapasy, które dzięki niskim temperaturom na znacznie dłużej zachowają swoją świeżość, a co za tym idzie – przydatność do spożycia.
Czym zatem powinna się wyróżniać dobra szafa mroźnicza? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na materiał wykonania. Najlepszą opcją będzie stal nierdzewna, która ze względu na liczne zalety jest często wykorzystywana w branży HoreCa. Jest odporna na korozję, uszkodzenia, zarysowania, a do tego łatwa w czyszczeniu. Możemy dzięki temu zachować wysoki standardy higieny w lokalu.
Kolejna kwestia to rozmiar szafy mroźniczej. Z jednej strony urządzenie powinno być na tyle pomiestne, aby zmieścić wszystkie produkty, a z drugiej – nie może ograniczać swobodny poruszania się po zapleczu kuchennym. Przed zakupem koniecznie powinnyśmy sprawdzić wymiary danego modelu. Dla swobody użytkowania można też na przykład sprawdzić, czy można zmienić stronę otwierania drzwi.
Przegląd szaf mroźniczych
Na rynku znajdziemy bogaty wybór profesjonalnych szaf mroźniczych, które można dopasować idealnie do specyfiki danej przestrzeni. Wśród polecanych rozwiązań można wymienić:
- szafy mroźnicze podblatowe – idealne do niewielkich lokali gastronomicznych, nie zajmują wiele przestrzeni i można je umieścić na przykład pod blatem roboczym, mogą posiadać regulowany zakres temperatur od -10 do -25 stopni;
- szafy mroźnicze podwójne – będą najlepszą opcją do dużych lokali, gdzie gromadzi się naprawdę spore zapasy; taka szafa bez trudu pomieści wszystkie mięsa, ryby, owoce morza i gotowe dania, idealne rozwiązanie do magazynów, gdzie optymalizacja przestrzeni w szafie ma duże znaczenie;
- klasyczne szafy mroźnicze jednodrzwiowe – to bardzo często wybierana opcja, która doskonale sprawdzi się w większości lokali gastronomicznych; do wyboru mamy szafy stalowe albo wersje malowane proszkowo.
Urządzenia mogą posiadać różną pojemność, co pozwoli nam dokonać najlepszego zakupu. Ponadto – warto postawić na szafy od renomowanych producentów, co gwarantuje nam ich niezawodne działanie przez naprawdę długi czas. Bogaty wybór szaf mroźniczych można znaleźć na stronie sklepu gastronomicznego Termosy.com.pl: https://termosy.com.pl/Szafy-mroznicze-c714.